Ako nás Orava nadchla

01.10.2020 00:00

Sklamanie, ktoré spôsobil Covid-19, keď zabránil uskutočniť zájazd v máji vynahradila spokojnosť a nadšenie po absolvovaní plánovaného zájazdu v septembri.

OZ Tekovan s podporou obce Nový Tekov zorganizoval zájazd na Oravu v dvoch turnusoch.

Prvý turnus sa uskutočnil v dňoch 3.9.až 6.9.2020.Účastníci zájazdu navštívili dominantu Oravy, kultúrnu pamiatku Oravský hrad. Absolvovali prehliadku celého hradu, oceňovali sme plynulý a hodnotný výklad sprievodkyne, ktorá sa priznala, že sme boli jej prvou skupinou, ktorú sprevádzala. Návšteva hradu nám priblížila život v takomto prostredí v období stredoveku. Bol to skvelý zážitok. Po prejdení cca 700 schodov nám dobre padlo skvelé pivo z regionálneho minipivovaru v reštaurácii pod hradom.

Ďalšia cesta viedla na Oravskú priehradu, kde sme mali dohodnutú vyhliadkovú plavbu loďou a návštevu Slanického ostrova. Vďaka skvelému počasiu a miernemu vetríku sme relaxovali na palube a obdivovali krásu oravskej prírody. Nasledovalo  ubytovanie v penzióne Kormorán na brehu Oravskej priehrady.

Na druhý deň nás čakala cesta do poľského Zakopaného, kde sme mali plánovaný výlet do lanovkou na Kasprowy Vierch, z ktorého je krásny výhľad na Tatry.

Už pri príchode k stanici lanovky sme videli vyše 100 metrový štvorrad poľských turistov, čakajúcich na lanovku, podľa miestnych bolo čakanie asi 5 hodín.

Využijúc ponuku sme sa cez VIP vstup dostali skôr na vrchol. Odmenou nám bol prekrásny výhľad do doliny i na okolité končiare. Putovanie Poľskom sme ukončili prechádzkou  po pešej zóne pekného turistického mesta Zakopané.

Večer nám spríjemnila ľudová hudba bratov Murínovcov, s ktorými sme v dobrej nálade strávili záver dňa.

Nasledovný deň nás čakala cesta do Starej Bystrice k orloju. Spoločne sme počali na celú hodinu a odbíjanie orloja, potom sme mali možnosť vypočuť si informácie o orloj a prezrieť si aj vnútornú časť. Nasledovala exkurzia po Skanzene oravskej dediny vo Vychyľovke, kde nám priblížil život Oravcov, ich bývanie, hospodárenie, všedný i sviatočný život. Stojí za zamyslenie, v akých skromných a ťažkých podmienkach sa žilo na prelome 18. a 19. storočia.

Po prehliadke skanzenu sme absolvovali jazdu lesnou úvraťovou železničkou, ktorá je ako rarita zachovaná pre nás aj ostatné generácie.

Záver dňa zaklincoval výstup na horu Grapa v obci Klin, kde stojí najväčšia socha Ježiša Krista na Slovensku. Pred ním sa nachádza socha pápeža Jána Pavla II.

Odtiaľto je úchvatný pohľad na Oravskú priehradu, okolité dediny a prírodu ako aj na Tatry.

Večer bol v znamení odpočinku po celom dni najmä z výstupu k soche Ježiša Krista.

V noci nás zobudil prudký lejak, ktorý bubnoval na strechu až do rána. Už sme vedeli, že dobré počasie je preč. Ráno sa to potvrdilo, museli sme korigovať program. Najprv sme navštívili Oravskú priehradu, kde sme si prezreli priehradný múr zvnútra. Bolo to gigantické a monumentálne. Človeku sa až nechce veriť, že toto dielo vznikalo za Slovenského štátu.

Potom sa  vydali na cestu domov so zástavkou na Donovaloch na obed, v Kováčovej na kúpanie a vo Zvolene na kávu.

Domov sme prišli spokojní a plní zážitkov z krásne prežitých dní v spoločnosti známych a priateľov.     

Ako už bolo spomenuté v úvode, pre veľký záujem o tento zájazd boli nakoniec zorganizované 2 turnusy. Druhý prebehol v čase 12. až 15.9.2020. Napriek tomu že sme mali rovnaký hlavný program, boli tu isté drobné odlišnosti. Dvaja účastníci namiesto prehliadky Oravského hradu absolvovali zhruba hodinový splav na plti po rieke Orava, spojený so zaujímavým rozprávaním pltníkov.

Na druhý deň si opäť dvaja členovia nášho turnusu spojili výlet lanovkou na Kasprowy Vierch s túrou na majestátny poľský národný vrch Giewont. Na vrchole bolo značné množstvo turistov, našťastie záverečné pasáže výstupu sú riešené ako jednosmerné chodníky. Výhľady poli impozantné, hlavne do viac ako 600 metrovej severnej steny Giewontu. Podvečer sa pre zmenu dvaja odvážlivci vykúpali v Oravskej priehrade. Voda bola  po horúcom dni príjemne osviežujúca. Iní nenašli toľko odvahy, ale aspoň si z móla namočili nohy.

Večer prebiehal v znamení zábavy pri ľudovej hudbe bratov Murínovcov a pri vínku od vodiča nášho autobusu.

Väčší rozdiel v programe oproti 1. turnusu nastal až posledná deň, pretože sme mali to šťastie, že sme mali lepšie počasie. Ráno sa síce nad vodou prevaľovala hustá hmla, ale potom nás čakal pekný slnečný deň. Absolvovali sme prehliadku priehradného múru Oravskej priehrady. Sily sme rozdelili až na štyri fronty – jedna skupina zostala v skanzene v Zuberci, ostatní sme sa presunuli do Oravíc. Niektorí absolvovali turistickú prechádzku do Juráňovej doliny a dve skupiny oddychovali v bazénoch, či už pôvodného termálneho kúpaliska resp. v novom aqaparku.

Naša posledná zastávka bola na Donovaloch, kde sme sa najedli a zakúpili si syrové špeciality.

Domov sme prišli plní zážitkov z vynikajúceho zájazdu, ktorému prialo nielen počasie, ale aj dobrá nálada účastníkov.

Veľká vďaka patrí organizátorom, cestovnej kancelárii, Občianskemu združeniu Tekovan, ale aj obci Nový Tekov, ktorá pomohla s finančným pokrytím zájazdu.

Ešte raz chceme všetci poďakovať pani Janke Lelovskej za precíznu organizáciu oboch zájazdov a vďaka patrí aj nášmu vodičovi pánovi Lajkovi Húdikovi, s ktorým sme bezpečne absolvovali tento zájazd.

Latka kvality bola nasadená poriadne vysoko, ale dúfame, že podobné zájazdy sa budú organizovať aj v budúcnosti.

 

Za spokojných účastníkov.

                                                                Štefan Suchý a Peter Dioszegi