Novotekovčania na zájazde po Východnom Slovensku.

28.08.2021 06:00

     V OZ Tekovan sme pred polrokom začali s prípravou zájazdu na Gemer, Východné Slovensko a do Polonín. Zájazd, ktorý sme zorganizovali s obcou Nový Tekov nám zabezpečovala CK Lymos. V sobotu 28.8.2021 sme skoro ráno vyrazili autobusom z Nového Tekova smerom na Gemer. Pozreli sme si veľmi peknú Ochtinskú aragonitovú jaskyňu. Následne sme sa presunuli do Betliara na prehliadku kaštieľa Andrássyovcov, ktorý je najnavštevovanejším kaštieľom na Slovensku. V Krásnohorskom Podhradí sme si pozreli mauzóleum, ktoré predstavuje ojedinelú pamiatku secesného staviteľstva na Slovensku s nádhernou interiérovou výzdobou. Dal ho vybudovať gróf Dionýz Andrássy pre svoju milovanú manželku Františku. Po smrti grófa Dionýza boli uložené jeho pozostatky v maouzóleu vedľa manželky Františky.

    Na druhý deň sme navštívili priehradu Domaša, kde sme nastúpili na loď Bohemia na 1,5 hodinovú plavbu. Okolo obeda nás autobus odviezol do Medzilaboriec. Navštívili sme tu Múzeum moderného umenia Andyho Warhola, ktoré bolo ako prvé na svete venované osobnosti kráľa pop-artu. Je definované ako najväčšia centrálna zbierka diela Andyho Warhola na Slovensku, ktorá priťahuje širokú verejnosť svojou jedinečnou expozíciou s 200 dielami, prevažne originálmi.

       V Medzilaborciach sme navštívili pravoslávny chrám sv. Ducha postavený v staroruskom renesančnom slohu, ktorý je svojou architektúrou jedinečný. Otec Zalevski, tamojší farár, nám sprístupnil interiér chrámu  a podal podrobný výklad k nádhernej výzdobe, ktorej súčasťou je 350 ikon.

        Po návrate do Sniny, kde sme boli ubytovaní a po večeri sme sa 3 hodiny zabávali pri ľudovej hudbe Šiňava zo Sniny. Muzikanti zahrali a zaspievali rusínske a východniarske piesne a svojou hudbou nás vyprovokovali k tancu a spevu. Zabávali sme sa pri dobrom vínku, ktorým nás ponúkli naši členovia manželia Szabovci z Malých Kozmáloviec.

        V pondelok, tretí deň zájazdu, sme sa po raňajkách vydali do Polonín. Popri vodnej nádrži Starina sme prišli do obce Ulič. V obecnom parku pod holým nebom sme si pozreli miniskanzen 12 drevených kostolíkov z dubového a borovicového dreva v mierke 1:10. Počas prehliadky začalo pršať, preto sme namiesto turistickej vychádzky po náučnom chodníku k Mergancovmu kameňu zvolili náhradný program. Previezli sme sa cez Uličské Krivé a Zboj do Novej Sedlice. Je to najvýchodnejšie ležiaca obec Slovenska, kde sa v jej strede nachádza zrekonštruovaná chalúpka deduška večerníčka. Práve vyšlo slnko a ľudia si urobili fotografie pri chalúpke.

        Pri ceste späť sme sa zastavili v obci Uličské Krivé, kde sme navštívili gréckokatolícky drevený chrám Sv. Archanjela Michala z roku 1718. Vstup do kostola a výklad nám urobil kostolník.

     Počas návštevy kostola sa poriadne rozpršalo, tak sme sa vrátili do hotela do Sniny. Do večere si ľudia mali možnosť oddýchnuť, no väčšina využila možnosť kúpania sa v hotelovom bazéne a využiť wellness s masážou.

     Po večeri, keď sa zotmelo, išlo 25 ľudí, ktorí prejavili záujem, autobusom  do astronomického observatória v Kolonickom sedle. V tejto oblasti je park tmavej oblohy s nízkou úrovňou svetelného znečistenia, preto sú tu veľmi dobré podmienky na pozorovanie.

Keďže bolo zamračené, absolvovali sme v planetáriu odbornú prednášku z oblasti astronómie s premietaním oblohy, akú by sme mohli pozorovať keby bola jasná obloha. Zaujímavý výklad sme si vypočuli od Petra Mikloša, ktorého mama Marika Kováčová pochádza z Nového Tekova.

     Utorok 31.8. bol posledným dňom nášho zájazdu. Po raňajkách nás autobus odviezol   do Humenného, ktoré je jedným z historických centier zemplínskeho regiónu. V Humennom sme absolvovali prehliadku Vihorlatského múzea v renesančnom kaštieli. Nádherné expozície múzea sú orientované na bytovú kultúru šľachty od renesancie v 16.storočí po 20.storočie.

Pri kaštieli sa rozprestiera výstavný anglický park s rybníkom a za ním nádherný skanzen Vihorlatského múzea s expozíciou ľudovej architektúry, ktorý sme tiež navštívili. Po ukončení prehliadky skanzenu a občerstvení sme sa vydali na spiatočnú cestu. Poslednou zastávkou bola večera v Masarykovom dvore na Pstruši pri Zvolene.

     Navštívili sme najvýchodnejšiu časť Slovenska, kde väčšina z nás zavítala po prvýkrát. Stretli sme sa s veľmi milými, ochotnými a zhovorčivými ľuďmi. Dedinky sú pekné, upravené, fasády domov vynovené, veľa zelene a kvetov. Ľudia, ktorí sa zájazdu zúčastnili boli disciplinovaní a dochvíľni, nebolo treba na nikoho čakať, všetko dobre dopadlo, zdraví a spokojní sme sa vrátili domov. Rozlúčili sme sa východným Slovenskom s dobrým dojmom a návštevu tohto regiónu môžeme každému odporúčať.

                                                                                                       Janka Lelovská